Nederlandse ICT bedrijven top50 in beeld

De software-industrie is een zeer belangrijke sector binnen de Nederlandse economie met een jaarlijkse omzet van ongeveer € 25 miljard (ca. 3% van het BBP), die wordt gerealiseerd door bijna 25.000 bedrijven met ruim 200.000 medewerkers.

Het grootste deel van de markt bestaat uit MKB bedrijven die met innovatieve oplossingen reageren op wereldwijde trends, zoals het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit van internationale bedrijven, klimaatverandering, de vergrijzing en de verdere digitalisering van onze samenleving.

Internationaal gezien heeft Nederland een leidende positie in verschillende subsectoren van de softwaremarkt. Voorbeelden van deze segmenten zijn software voor real-time monitoring van waterbeheer en risico- en compliance-oplossingen voor de financiële dienstverlening.

Al meer dan dertig jaar is de wereldwijde groei van de software-sector gemiddeld 11% per jaar. Zelfs in het moeilijke jaar 2011, groeide de softwaremarkt wereldwijd met 8%. Onderzoek toont aan dat de software-industrie meestal een extra groei van 3-4% boven de totale groei van de markt heeft (Gartner, 2011). In 2012 zal de wereldwijde Enterprisesoftware markt naar verwachting groeien naar 4,5% met een totaal van $ 120bnp. Maar veel deelsegmenten groeien nog harder. Een voorbeeld hiervan is on-demand Business Intelligence software, die meer dan 30% laat zien in de komende jaren (Gartner, IDC).

Innovatieprogramma IT

De software-industrie is booming en is een van de hoekstenen van de Nederlandse economie. Daarom zet de Kennisalliantie een innovatieprogramma op – onder de naam Dutch IT Delta – waarin nieuwe softwareprojecten gestart worden met internationale marktwaarde.

In de Software Top 50 staan de vijftig meest succesvolle Nederlandse softwarebedrijven.